Vaihto-opiskelun ja työskentelyn yhdistäminen onnistuu mutkattomasti taloushallinnon sähköisiä järjestelmiä hyödyntämällä. Työkavereihinkin on helppo pitää yhteyttä Teamsin välityksellä riippumatta siitä, mistä päin maailmaa töitä tekee.

Viimeisen kolmen ja puolen kuukauden aikana olen yhdistänyt työn ja vaihto-opinnot, minkä lisäksi elämääni tulivat mukaan vaihtoon kuuluvat kommellukset. Olen viimeiset kuukaudet viettänyt Ranskassa kaupungissa nimeltä Rennes. Rennes kuuluu osaksi Bretagnen aluetta, joka on erityisesti tunnettu ostereista, siideristä sekä crêpeisistä. Vaihto-opintojen sekä työskentelyn yhdistäminen on hyvin epätyypillistä, varsinkin maassa, missä ei usein hankita edes kesätöitä opintojen aikana.

Mutkatonta arkea

Aluksi oletin, että töiden ja vaihdon yhdistäminen olisi ollut haastavaa sekä arki mahdollisesti kuluttavaa. Kuitenkin yllättäen arki osoittautui erittäin mutkattomaksi ja koulunkäynti toikin lopulta sopivaa tasapainoa arkeen. Tyypilliseen päivääni kuului töiden aloitus aamulla ja lounaan jälkeen meno kouluun. Sitten usein miten illan vietin aikaa vaihtokavereideni kanssa, milloin missäkin.

Boostia päivään

Tultuani Rennesiin oletin kohtaavani paljon haasteita varsinkin verkkoyhteyksien kanssa. Kaikki kuitenkin sujui aivan totuttuun tapaa ja etäyhteyksien parhaat puolet nousivat erityisesti esiin. Etätyöskentely on mahdollistanut sekä monipuolistanut aivan mielettömästi työntekoa, varsinkin täältä Ranskasta käsin. Se on antanut aivan uudenlaisen mahdollisuuden aikatauluttaa työskentelyä, mikä on antanut tällöin vapautta. Myös raskaina ja tahmeina päivinä työnteko ei tunnu lähellekään niin väsyttävältä ja tuo jopa boostia päivään. Tietysti fyysisten kanssakäymisten puute on ollut miinuksena etätyöskentelyssä, mutta tähänkin on auttaneet Teams-palaverit ja kirjoittelut chatissa työkavereiden kanssa.

Etätyöskentelyn vapaus

Minulle henkilökohtaisesti on ollut suuri onni, kuinka paljon etätyö on mahdollistanut. Olen työskennellyt koko työsuhteeni ajan Figuressa etänä ja se on sopinut minulle oikein mainiosti. Yhtenä päivänä voin herätä Lappeenrannasta ja toisena Amsterdamista, jolloin voin aloittaa työpäiväni eri sijainnista. Kaiken kaikkiaan olen erittäin kiitollinen mahdollisuudesta etätyön kautta yhdistää työ ja elämäni yksi hienoimmista seikkailuista.

Roosa Hakkarainen Kirjanpitoassistentti